KENEVİR ARAŞTIRMA GRUPLARINA AR-GE AMAÇLI ÇALIŞMALARINDA KULLANMALARI İÇİN GEREKLİ HAMMADDE TESLİMİ YAPILDI
Üniversitemiz, YÖK tarafından yürütülen "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi" kapsamında sunduğu “Sürdürülebilir Biyomalzeme ve Biyoenerji için: Endüstriyel Kenevir” konulu proje kapsamında çalışmaları yapılmak üzere temin edilen kurutulmuş kenevir biyokütlesi, sapları, saplardan ayrılan lifleri ve geriye kalan kırtık kısımları; inşaat ve yapı malzemeleri araştırmaları grubu, tekstil, selüloz, kompozit ve biyomalzeme araştırmaları grubu ile elektronik, makine ve enerji araştırmaları grubu başkanlarına Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karadağ tarafından teslim edildi.
Teslimat sırasında Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Güngör Yılmaz, Genel Sekreterimiz Prof. Dr. Uğur Kölemen ve Araştırma Grubu Başkanları hazır bulundu.
Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karadağ, kenevir metaryellerinin teslimine ilişkin yaptığı açıklamada, önceki senelerde yapılmış olan çalışmalardan elle tutulur ürünleri araştırma gruplarımızla buluşturduklarını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kenevirin ekonomiye kazandırılması amaçlı ihtisaslaşan üniversite olduğumuzu biliyorsunuz. Bu çerçevede elimizde var olanı kullanarak ilk etapta kenevirden endüstriyel ölçekli ürünler elde etmek için neler yapılabilir, işin teorik alt yapısını, geniş çaplı literatür çalışmalarını yaptıktan sonra koordinatörümüz Prof. Dr. Güngör Yılmaz hocamızın başkanlığında yönergelerimizi, Kenevir Araştırmaları Enstitüsü’nün kuruluş aşamalarıyla ilgili bütün alt yapılarımızı hazırladık. Yakın zamanda Yükseköğretim Kurulu’ndan çıkacaktır.
İşin temel anlamda prosedürlerini yerine getirirken diğer yandan Prof. Dr. Güngör Yılmaz hocamızın yaptığı çalışmaların araştırma grupları ile buluşturulması için hemen işe koyulduk. Hocamız öncülüğünde getirilen kenevir materyalleri, bugün araştırma gruplarına teslim edilecek.”
“Endüstriyel Kenevir Çalışmaları Kapsamında 7 Çalışma Grubu Oluşturuldu”
“Endüstriyel Kenevir” kapsamında çalışmalar yapmak üzere üniversitemiz bünyesinde yedi çalışma grubu oluşturulmuştu. Bu gruplar;
Tarım, Gıda ve Yem Araştırmaları Grubu; Tıp, İlaç ve Sağlık Araştırmaları Grubu; Tekstil, Selüloz, Kompozit ve Biyomalzeme Araştırmaları Grubu; Elektronik, Makine ve Enerji Araştırmaları Grubu; İnşaat ve Yapı Malzemeleri Araştırmaları Grubu; Temel Bilim Teknolojileri Araştırmaları Grubu; Sosyal Bilimler, Mevzuat ve Pazarlama Araştırmaları Grubu şeklinde endüstriyel kenevir araştırma projesi yönergesinde de yer almıştı.
Bu grupların, kendi alanlarında projeler üretmesi, araştırmalar yapması ve kenevir sektörüne daha fazla katkı sağlayabilmeleri için öncelikle hammaddeye ihtiyaçları bulunmakta idi. Bu ihtiyacı karşılamaya yönelik, üniversitemiz bünyesinde kenevir üretim alanı oluşturulması ve kenevir araştırmaları izin belgesi almış olmalarına rağmen, buradan gelecek materyalin yaklaşık altı ay sonra kullanımı mümkün olacaktı. Buna karşılık Rektör Yardımcımız ve “Endüstriyel Kenevir” araştırma projesinin koordinatörü Prof. Dr. Güngör Yılmaz’ın 2019 yılında Tokat şartlarında yürüttüğü çalışmalardan elde ettiği kenevir materyalinden elde ettiği kenevir biyokütlesi, sapları, lifleri ve lifleri alındıktan sonra geriye kalan ve kırtık olarak ifade edilen kısımlarını üniversitemize getirerek, araştırıcıların hizmetine sunmuş olduk.”
“Çok Önemli Özellikleri Olan Kenevir Esaslı Yalıtım Maddesi Elde Ettik”
“Bu araştırma gruplarında yer alan Hocalarımız, çalışmalar neticesinde ateşe dayanıklı, ses ve ısı yalıtımı, antibakteriyel, böcek kovucu gibi çok önemli özellikleri olan kenevir esaslı yalıtım maddesi elde etti.
Diğer taraftan COVID-19’la mücadele sürecinde kenevir yağı esaslı antibakteriyel sıvı sabun üretimi yaptık, devamında kenevir yağı esaslı krem üretimimiz olacak. Yani kozmetikten gıdaya, tekstilden inşaat malzemesine, biyoenerjiden yeni nesil pil yapımına ve güneş piline kadar çok geniş bir yelpazede kenevirin bütün biyokütlesini kullanacağız.”
“Katma Değeri Yüksek Olan, Bölgesel Odaklı, Bölgenin Kalkınmasını Sağlayacak Ürünler Üreterek Ekonomiye Kazandırmak İstiyoruz”
“Yozgat Bozok Üniversitesi’nin ihtisas alanı itibariyle kenevir üretilmesine izin verilen 19 ilden biriyiz. Arz ve talep olmalı ki çiftçimiz kenevir ürettiğinde onların muhatapları sektörel anlamda iş yapan sapından, lifinden bütün biyokütlesinden tekstilde, gıdada, asfalt yapımında, inşaatta, hangi sektörde, hangi amaçla kullanılacaksa ona bağlı bir alan açılabilsin. Bir tesis hangi sektörel anlamda buraya konuşlanmışsa, arz ve talebe bağlı olarak Yozgatlı çiftçilerimizin kenevir ekmelerinin anlamı o zaman ortaya çıkacaktır. Bölgeye inşaat, tekstil, kozmetik, biyoenerji gibi sektörlerin konuşlandığını düşünün. Dolayısıyla bu sektörler iş yapabilmek için, ihtiyacı olan kenevirin hangi kütlesinden yararlanacaksa onu alması lazım. İşte o zaman, çiftçilerimizin ektiklerinin bir anlamı olacak. Bu anlamda biz katma değeri yüksek olan ürünler üreterek kenevirin bütün biyokütlesinden bölgesel odaklı, bölgenin kalkınmasını sağlayacak ürünler üreterek ekonomiye kazandırmak istiyoruz.”
Kenevirin ekonomiye kazandırılması ile ilgili söz sahibi, tek yetkili üniversite olarak çalışmalara bu sorumluluk çerçevesinde başladık ve çalışıyoruz. Bundan sonrası için kenevir materyalleri ile araştırma grubundaki arkadaşlarımız, belki prototip anlamda burada olduğu gibi ürünler yapacaklar. Yine Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) çatısı altında desteklediğimiz projelerle bu işin mutfağında üretimlerini yapacaklar ve neticeyi yine kamuoyuyla paylaşacağız. Yakın zamanda da yine Prof. Dr. Güngör Yılmaz hocamızın koordinatörlüğünde kampüs alanımızda Kenevir ekimini yapacağız. Dolayısıyla biz kenevir ekimi ile birlikte, hem kenevir ıslahı, yerel tohumun geleceğe aktarılması, hem de bu ürünlerle birlikte bütün biyokütlenin değerlendirileceği bir sürece doğru gidiyoruz.
İnşallah Cumhurbaşkanlığı Strateji Daire Başkanlığı’ndan bu bütçe geçtiğinde biz AR-GE ve ÜR-GE merkezlerinin olduğu bir kenevir enstitüsünün inşası ile birlikte çalışmalarımızı daha ileri safhaya taşıyacağız. Akabinde de antibakteriyel sıvı sabunda olduğu gibi mutfağımızda ürettiklerimizi, bölgesel kalkınma odaklı dolayısıyla ülkemizin kalkınmasına yönelik kenevirin değerlendirilmesi çerçevesinde sektör sahipleri ile buluşturacağız.”
“Araştırma Grubunda Bulunan Arkadaşların Hepsine Özverili Çalışmalarından Dolayı Çok Teşekkür Ediyorum”
“Sonuç olarak, hayalimiz şudur; Endüstriyel Kenevir alanında İhtisaslaşan ve sorumlu olan bir üniversite olarak, kenevirin ekonomiye kazandırılması sürecinde ortalama 2 yıl, en fazla 3 yıl içinde birçok ürünün ortaya çıktığını, bu anlamda Yozgat’ın ve Yozgat Bozok Üniversitesi’nin bir cazibe merkezi haline geldiğini inşallah göreceksiniz. Ben bu vesile ile araştırma grubunda bulunan arkadaşların hepsine özverili çalışmalarından dolayı çok teşekkür ediyorum.
Daha önce yapmış olduğu çalışmalarla da bize çok büyük katkısı olan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Güngör Yılmaz’a da huzurlarınızda çok teşekkür ederim. Hocamızın koordinatörlüğünde araştırma gruplarımız özellikle literatür tarama konusunda çok ciddi mesafeler kat etti. Şu andaki mevcut ürünlerimiz hocamızın çalışmalarının bir göstergesidir.”
Biz ihtisas üniversitesi olarak sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Bugünden itibaren kenevir çalışmaları için elimizdeki materyalleri, başta inşaat, biyoenerji, tekstil, kompozit malzeme grubu ve temel bilimlerdeki hocalarımıza teslim edeceğiz ve kendileri işin mutfağında çalışacaklar. Hepsine çok teşekkür etmek istiyorum. Endüstriyel kenevir konusunda yakın ilgi gösterdikleri için özellikle yerel basınımızın değerli mensuplarına çok teşekkür etmek istiyorum.”
Makine ve Enerji Araştırmaları Grubu Başkanı Doç. Dr. İlhami Yiğit ise kenevir esaslı süper kapasitör (yeni nesil batarya) ve güneş pili hakkında yapılacak çalışmalar hakkında kısa bir bilgi verdi.
15.09.2020 12:51