Yozgat Bozok Üniversitesi

HABERLER

YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ TARAFINDAN ÜRETİLEN KENEVİR KATKILI UNLU MAMULLERİN TANITIMI YAPILDI

Endüstriyel kenevir alanında bölgesel kalkınma odaklı ihtisaslaşan Yozgat Bozok Üniversitesi, kenevir katkılı Antibakteriyel köpük ve sıvı el sabununun ardından bu kez de protein ve besin değeri yüksek ekmek, kuru pasta ve kekten oluşan unlu mamuller üretti.

YOZGAT BOZOK ÜNİVERSİTESİ TARAFINDAN ÜRETİLEN KENEVİR KATKILI UNLU MAMULLERİN TANITIMI YAPILDI

Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Yozgat Bozok Üniversitesi Kenevir Araştırmaları Koordinatörü ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güngör Yılmaz tarafından Yozgat Bozok Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Aşçılık Programı öğretim görevlileri tarafından kenevir tohumu ve unu katkılı unlu mamullerinin tanıtımı yapıldı.

Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü mutfağında üretilen unlu mamuller, konuklara tattırıldı. 

Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Yozgat Bozok Üniversitesi'nin 23 Ocak'ta endüstriyel kenevir alanında ihtisaslaşan üniversite olduğunu ve misyon olarak kenevirin bütün biyokütlesini endüstriye kazandırmayı hedeflediklerini söyledi. Rektörümüz Karadağ, “Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK), bize yüklemiş olduğu bir misyon vardı. O da kenevirin bütün biyokütlesinin endüstriye kazandırılmasıydı. Bu çerçevede biz hemen çalışmalarımıza başladık. Üniversitemizin akademik personelini bu alanda değerlendirmek üzere araştırma gurupları oluşturduk. Daha önceden temizlik ve kozmetik alanlarında, inşaat yapım malzemesi alanında kenevir esaslı malzemeler üretmiştik. Gelinen nokta itibariyle kenevirin bütün biyokütlesinin değerlendirilmesi söz konusu olduğu için kenevirin tekstilden gıdaya kozmetikten ilaç hammaddesi yapımına kadar çok geniş yelpazede kullanımlarının olduğunu biliyoruz. Kenevirden 2 binin üzerinde ürün elde edebiliyoruz. Dünyada kenevir bu anlamda ekonomiye çok ciddi bir girdi sağlarken, kenevirin ekonomiye kazandırılması konusunda ülkemizde ileri düzeyde henüz yapılan bir çalışma yok. Bu çerçevede endüstriyel kenevir alanında ihtisaslaşan üniversite olarak biz kenevirin biyokütlesinin ekonomiye kazandırılması konusunda çalışmalara başlamıştık. Bugün gıda sektöründe kenevirin tohumunun ve tohumundan elde edilen kenevir ununun ekonomiye kazandırılması ile ilgili çalışmalarımızı sizle paylaşıyoruz. Aşçılık programındaki hocalarımızın yaptığı çalışmalar sonucunda kenevir tohumu ve kenevir unu kullanarak besin değeri yüksek olan ekmek, kuru pasta ve kek gibi gıda sektörüne hitap edecek ürünler ürettik. Bu çerçevede diğer alanlarda olduğu gibi gıda alanında keneviri değerlendirecek olursak bölgesel kalkınma odaklı ekonomiye katkı sunacağımızı düşünmekteyiz. Ben bu çerçevede bize katkı sunan bütün arkadaşlarıma teşekkür etmek istiyorum.” dedi.

Kenevirin bu coğrafyanın bildiği ama ekonomiye kazandırılmamış bir bitki olduğunu belirten Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karadağ, “Biz ihtisaslaşan üniversite olarak bu misyonu global bütçemiz oluşmadan hemen hayata geçirmek istedik. Bahsettiğim üzere birçok alanda yapmış olduğumuz ürünlerle farkındalık oluşturduk. Daha önce antibakteriyel kenevir yağı katkılı sabun ve yapı malzemesi olarak tamamen hijyenik, doğal ürünler ürettik. Bugün itibariyle de ekmek ve ekmek türevlerinin elde edilmesi bizim bundan sonraki aşamada da farklı sektörlerde kenevir alanında yeni ürünlerle karşınıza çıkacağımız anlamına geliyor. Bundan sonraki aşamalarımızda da tekstilde askeriye malzemelerin yapımında, inşaatın ve yapı malzemelerinin bütün alanlarında kenevirin değerlendirileceği ürünler üreteceğiz. Bu alanla ilgili çalışmaların yapılması yanında bizi çok daha heyecanlandıran özellikle enerji sektörüne hitap edecek ürünlerin yapılması. Dolayısıyla biz kısa ve uzun vadede kenevirin ekonomiye kazandırılması konusunda ürün yelpazelerimizi sürekli iyileştirmeye ve artırmaya çalışıyoruz. Bugün gıda yarın inşaatın ya da o sektörün başka bir ürünüyle karşınıza çıkmayı düşünüyoruz. İleriki yıllarda ortalama 2-3 senelik zaman zarfı içerisinde inşallah enerji sektörüne hitap edecek kenevir esaslı ürünlerle karşınıza çıkmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Yozgat Bozok Üniversitesi tarafından kenevir katkılı üretilen ürünlerin sanayici ve müteşebbisler ile buluşturmaya başladıklarını vurgulayan Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karadağ, “Hayalimiz, üretilen ürünlerimizi bölgesine değer katan ve bu sektörde bölgede konuşlanmış orta veya büyük ölçekli fabrikalarda bölgesel kalkınma odaklı ekonomiye katkı sunar bir duruma getirmektir. Bunun alt yapısı şu anda biz de hazır. Bunun ön çalışmaları yapıldı. Bununla ilgili çeşitli protokollerimiz imzalanıyor. Bir mesafe kat ettik. İnşallah bundan sonraki aşamada da endüstriyel kenevirin ekonomiye kazandırılması sürecini Yozgat Bozok Üniversitesi özelinde yapacağız ve yapmaya devam ediyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Ekmeğin Anadolu’nun vazgeçilmez besin kaynağı olduğunu belirten Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karadağ, “Amacımız kenevir tohumunun özelliklerini sağlığa olan faydalarını ekmeğe ve kuru pasta çeşitlerine kazandırmaktır. Üretimini gerçekleştirdiğimiz ekmeğin, besin değeri, protein ve lif oranı yüksek ve dolayısıyla daha az ekmekle doyabileceğiniz diyet ekmek de diyebileceğimiz bir özelliği var. Biz ihtisas alanımız itibariyle bunu da gıdaya taşıyarak bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Yozgat’ta bu sektörde faaliyet gösteren lokantalarımızın, fırınlarımızın böyle bir talepleri olursa tabi ki kapalı değiliz. Aşçılarımız bu işin mutfağında onlara her türlü katkı sunmaya hazır. Ama bizim tek bir hayalimiz var. Bu sektöre hitap eden orta büyüklükte bir fabrika neden Yozgat’a konuşlanmasın. Sadece bölgemiz için değil Türkiye’nin her alanına pazarlanan ürünler gurubu neden olmasın. Kurumsal anlamda piyasada şu anda satılan ekmekler var. Kenevir esaslı ekmek bunlardan bir tanesi olabilir. Özellikleri itibariyle de besleyici olması ve birçok faydalı özellikleri itibariyle keneviri bu sektörde kullanarak gıda sektöründe ekonomiye kazandıracak olursak hem sağlık açısından hem de farkındalık oluşturmak açısından hem de kenevirin bu özelliklerinin ekmeğe sağlık açısından faydalar katması temelinde önemli bir katkı sunacağımızı düşünüyorum. Bu konuda sektörün sahiplerini Yozgat'a çağırıyoruz. Kurumsal anlamda bu sektöre hitap eden firmaları davet ediyoruz. Vitrine taşımış olduğumuz bu ürünlerin tariflerini verelim, haklarımızı iade edelim ama tek şartımız var. Yozgat Bozok Üniversitesi'nin ürettiği bu ürünlerin konuşlanacağı fabrika kuracakları tesisin Yozgat’ta olmak kaydıyla gelsinler, yapsınlar. Kenevir esaslı ekmek Türkiye ile buluşsun” ifadelerine yer verdi.

Rektörümüz Prof. Dr. Karadağ, “Yozgat Bozok Üniversitesi bölgesine, ülkesine, insanlığa değer katıyor.  İhtisas Üniversitesi olarak üzerine düşeni yapmanın gayret ve çabası içerisinde. Ben bütün arkadaşlarıma bu projeye katkı sundukları için teşekkür ediyorum “ diye konuştu.

10.09.2020 14:40