Yozgat Bozok Üniversitesi

HABERLER

KENEVİRLE İLGİLİ SEKTÖR BULUŞMALARI DEVAM EDİYOR

KENEVİRLE İLGİLİ SEKTÖR BULUŞMALARI DEVAM EDİYOR

Üniversitemiz, endüstriyel kenevir alanında ihtisas üniversitesi olarak ilan edildikten sonra, kenevirle ilgili sektörel buluşmalara önem vererek, bölgesine katkı sağlamaya devam ediyor.

Bu kapsamda Kayseri’de tekstil alanında faaliyet gösteren köklü firmalardan KARSU Tekstil A.Ş.’ni temsilen Dr. Bilgehan Ülger üniversitemizi ziyaret ederek, işbirliği önerilerini paylaştı.  Üniversitemizde yapılan toplantıya Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Rektör Yardımcımız ve Kenevir Araştırma Projesi Koordinatörümüz Prof. Dr. Güngör Yılmaz, Rektör Yardımcımız Yücel Güney, Yozgat İl Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya ile Tekstil, Selüloz, Kompozit ve Biyomalzeme Araştırmaları Grubu Başkanımız Doç. Dr. Yekta Karaduman katıldılar.

Yozgat’ın kalkınmasına olumlu yansımalarının olacağı bu çalışma toplantısında; Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karadağ, kenevir çalışmaları, sektörle işbirlikleri ve hedeflerini açıklayarak, KARSU’nun işbirliği talebinden memnuniyet duyduklarını, bu ve benzeri işbirliklerini ve kenevire dayalı sanayi sektörünün Yozgat’ta konuşlanmasını önemsediklerini açıkladı.  KARSU temsilcisi Dr. Bilgehan Ülger, firmalarının günlük 50 ton, yıllık 15 bin ton iplik üretebilecek kapasitede olduğunu, oldukça farklı lif bitkilerinden elde edilen iplik ürettiklerini, kenevirden kenevir ipliği üretmek istedikleri, bu konuda ihtisas üniversitesi olarak Yozgat Bozok Üniversitesi ile köklü bir işbirliği arzu ettiklerini ifade etti. Toplantıda Tarım İl Müdürü Tanju Özkaya da çiftçilerin üretim amaçlı organize edilmesine yardımcı olabileceklerini ve kenevir üretiminin Yozgat’ta devamlılığı için gerekenleri yapmaya hazır olduklarını belirtti.   Rektör Yardımcımız ve Kenevir Araştırmaları Koordinatörümüz Prof. Dr. Güngör Yılmaz ise, kenevir sanayisinin Yozgat’ta gelişmesinin kenevir tarımını da geliştireceğini, KARSU’nun talep ettiği hammadde için yaklaşık 50-75 bin dekar kenevir üretim alanına ihtiyaç duyulacağını, bu alanın Yozgat’ta var olduğunu, ancak kenevir tarımının sürekliliği ve sözleşmeli kenevir üretim modelinin kolay uygulanabilmesi için, Yozgat’ta “Kenevir Üreticileri Birliği”nin kurulmasının gerekli olduğunu vurguladı.   

10.09.2020 14:38